QUI SOM - Pau Casals

foto pau casals
Pau Casals va néixer el 29 de desembre de 1876 al Vendrell. Des de ben petit va demostrar vocació per la música. El seu pare, organista i professor de música a l’església de la mateixa població, li va ensenyar els primers coneixements musicals, els quals va ampliar a Barcelona i Madrid, i ràpidament es va consagrar com a violoncel·lista en l’àmbit internacional.

La seva concepció del fraseig, perfecta afinació i tècnica el van fer triomfar als auditoris més exigents com els de Londres, París o Viena. Va aportar canvis en l’execució del violoncel i va aportar noves possibilitats tècniques i expressives.

Va abastar altres àrees musicals com la composició i la direcció fundant l’any 1920 l’Orquestra Pau Casals. Com a director, buscava igualment la profunditat expressiva i l’essència musical que ell assolia amb el violoncel. Com a compositor destaca l’oratori “El Pessebre”, "l’Himne a les Nacions Unides” i, sobretot “El cant dels ocells”.

L’esclat de la guerra civil espanyola i la seva adhesió a la causa republicana el va obligar a exiliar-se a Puerto Rico.

Paral·lelament a la seva carrera musical va fer una gran feina per la defensa de la pau, de la llibertat i els drets dels pobles. Va realitzar nombrosos concerts benèfics, s’implicà en accions humanitàries i en diverses intervencions a Nacions Unides.

Pau Casals ha estat considerat un dels millors violoncel·listes del segle XX. Va morir l’any 1973 a San Juan de Puerto Rico.